Alan Wallace

BiografieAlan Wallace 4

Alan Wallace geeft sinds 1976 les in boeddhistische meditatie en filosofie en heeft als vertaler gewerkt voor meerder Tibetaanse leraren, waaronder Z.H. de Dalai Lama. Na het behalen van een Master in natuurkunde en wetenschapsfilosofie aan Amherst College in 1987, heeft hij aan Stanford University een Ph.D. in religiestudies behaald. Hij is oprichter en hoofd van het Santa Barbara Institute for Consciousness Studies, voorzitter van Thayapura Mind Centre in Phuket, Thailand, en schrijver van vele boeken, waaronder Mind in Balance: Meditation in Science, Buddhism, and Christianity, Minding Closely: The Four Applications of Mindfulness en Embracing Mind: The Common Ground of Science and Spirituality.

Korte inhoudsbeschrijving lezing

De rijkdom van meditatie in boeddhistisch en psychologisch perspectief

Afgelopen decennia heeft mindfulness zich ontwikkeld tot een algemeen geaccepteerd verschijnsel in de samenleving, waardoor menigeen aan meditatie is begonnen. We zien dit in een almaar toenemende hoeveelheid wetenschappelijke artikelen, en een veelzijdige toepassing in o.a. onderwijs, gezondheidszorg en bedrijfsleven. Ook al heeft deze stroming erg veel gebracht, sommige van haar vertegenwoordigers hebben de betekenis ervan overdreven door mindfulness vaak gelijk te stellen aan meditatie als geheel en te beweren dat het de essentie is van “boeddhistische meditatie zonder boeddhisme”.
Deze lezing zal zich op de eerste plaats richten op het verschil tussen de populaire definitie van mindfulness en de meer traditionele betekenis van mindfulness in boeddhistische bronnen. Er zal ook worden ingegaan op de sterke en zwakke punten van “mindfulnessmeditatie” in de rijke context van boeddhistische theorie en praktijk, waarin mindfulness wordt gekarakteriseerd als mentale factor – en niet als een specifieke vorm van meditatie – die van belang is voor alle aspecten van spirituele beoefening, inclusief ethiek, geestelijk evenwicht en inzicht.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblr