Hans Knibbe

BiografieHans Knibbe4

Hans Knibbe (1949) is de oprichter van de school voor Zijnsoriëntatie (1987). Hij is als klinisch psycholoog afgestudeerd in 1975 en heeft zich daarna toegelegd op het eigen maken van de zogenaamde humanistische therapievormen als Gestalt, neo-Reichiaans lichaamswerk en imagery onder andere in de opleiding Unitieve psychologie van J. Stattman. Daarnaast heeft hij zich grondig verdiept in het boeddhisme en heeft hij door de meditatieve beoefening contact gemaakt met de altijd al vrije en pure dimensie van Zijn. Zijn werkwijze is gebaseerd op het principe dat je deze heelheid als uitgangspunt kunt nemen voor het pad van zelf ontdekking en actualisatie.
In dzog chen vind hij op dit moment zijn belangrijkste inspiratie, die hij op een geheel eigen wijze verder uitwerkt tot een modern westers pad van verlichte levenskunst. Zijn belangrijkste publicaties zijn: Rusten in Zijn, Zijn en Worden, handboek Zijnsoriëntatie en Zie, je bent al vrij.

Korte inhoudsbeschrijving workshop

De psychologie van de leegte

In het pad van Zijnsoriëntatie helpen wij de student contact te maken met de leegte die zijn psyche uit alle macht afweert.  Die leegte verstaan wij op twee manieren. De eerste is de  ‘boeddhistische’ leegte van ‘leeg van onafhankelijk bestaan’, waarin ons besef van ‘iemand te zijn’ oplost.  De tweede is de traumatische psychologische leegte van niet-ontmoet-zijn als kind, waardoor we ons op die lege plekken niet hebben kunnen ontwikkelen en onwillekeurig en onherroepelijk de ontbrekende ouder blijven zoeken. Het binnengaan van die leegte noemen we ‘de val’. Als we voorbij de mensenwereld (de wereld van objectrelaties) durven te vallen ontdekken we intrinsieke heelheid en rijkdom-van-Zijn die ons vertrouwen geeft in onze aard. In dit diepe werk voorbij de grenzen van de psyche komen dieptepsychologische en spirituele inzichten samen en vormen zo een mooie aanzet tot een westers pad van verlichting.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblr